Otavan maatalousoppilaitoksen puistot ja puutarhat inventointiraportti saatavilla

Luettavissa Otava-Seuran kotisivuilta

https://www.otava-seura.net/news/otavan-koulutilan-valtakunta-elaa-vielakin/

Heidän sivuiltaan lainattua:

Saatavilla eli netistä ladattavina ovat Puistoinventointi, Kartat, Historialliset kartat ja Valokuvaliite. Aineisto on vanhoille otavalaisillekin suureksi osaksi tuntematonta: koulutila rakennuksineen ja sen mahtavat puutarha- ja viljelyalueet olivat kukkulallaan kylän laidalla kuin oma valtakuntansa tai historiallinen linna linnanherroineen, palveluskuntineen ja alaisineen. Koulutilan merkityksen pelkästään Otavalle käsittää valitettavasti ehkä parhaiten vasta näin jälkikäteen. Opetustoiminnan muutettua pois syntyi koulutilalle onneksi uutta elämää kuten pienteollisuutta, Koulutilan Ystävät –yhdistys ja nyt viimeksi Valkean talon (johtajan asuinrakennuksen) käyttöön otto joulutapahtumiin (2018).

Otavan 160 vuotta sitten perustettu maanviljelyskoulu oli aikoinaan Lepaan jälkeen Suomen toiseksi merkittävin. Koulusta valmistui satoja puutarha-alan asiantuntijoita, ja koulun vaikutus ulottui laajalle ympäristöön, kun kansaa tutustutettiin uusiin viljelystapoihin ja kasveihin. Sodan jälkeisenä pula-aikana varsinkin kotipuutarhojen sato oli tärkeä. Pelkästään omenapuiden ja marjapensaiden taimia myytiin koululta tuolloin vuosittain 10 000 kpl.